Bakgrunn:

Som musiker og teknikker gjennom mange år har Martin Våland kompetanse og kontaktnett nok til å starte eget lydstudio. Han har syslet med tanken i flere år og har allerede hatt flere mindre prosjektstudioer.

Martin Våland har vært med som tekniker, medprodusent og musiker under produksjonen av flere lokale cd-prosjekter. Han har fagbrev som omsorgsarbeider + psykiatri. I tillegg har Martin flere kurs innen studioteknikk, lydteknikk, datamusikk- programmering, låtskrivning og arrangering.

Han har også kurs innen musikkpedagogikk samt musikkundervisning for mennesker med spesielle behov for tilrettelagt opplæring.
f1450720-2
Studioet

Studioet det er snakk om er basert på en helt ny studio- og opptaksteknikk. Denne nye måten å arbeide på gjør det mer effektivt å spille inn plate. Dette bidrar til lave produksjonskostnader som igjen gjør det økonomisk gunstig for kunden å få sitt verk utgitt på cd.

Ett annet viktig poeng er at kunden i de fleste tilfeller kan få med seg CD-en når han/hun forlater studioet. Studioet er digitalt og computerbasert. Dette åpner for helt nye muligheter, både med tanke på opptaksmetode, lydredigering og lydkvalitet.

Produksjonene kan gjøres helt ferdig og brennes ut på cd for mastring og masseproduksjon.

Lokaler

Jærlyd holder til i Støyperiveien 7 på Nærbø.

Konseptet

Jærlyd fungerer både som ett ”dropp inn studio” og som studio for større og mer langvarige prosjekter. Med “dropp inn” menes det at musikere (både amatør og proff) kan stikke innom for på en effektiv måte få spillt inn sine åndsverk på cd. Det kan for eksempel være for å teste ut en ide, gave til mor på morsdagen (jf. Elvis Presley), øving, utdrikkingslag osv.

Karaoke er veldig populært, og det kan jo være at det er noen som mener at de gjør det så bra at resten av familien bør få høre. (Julegaver)

Min erfaring er at mange lokale band har ønsker om å spille inn presentasjons-cd som de kan bruke i forhold til sine oppdragsgivere.

Å gjøre dette i tradisjonelle lydstudio er både kostbart og tidkrevende. Det er vanskelig å finne tider til å gå i studio som passer for alle medlemmene i bandet. Produksjonen foregår ofte over lang tid og medlemmene i bandet må møte mange ganger samtidig.

Konseptet Jærlyd er som nevnt en langt mer effektiv måte å gjøre dette på. Det er heller ikke nødvendig at alle medlemmene møter samtidig , men en kan spille inn ett og ett instrument. Bandet trenger aldri være samlet i studio samtidig. På denne måten kan en legge opp tidene for innspilling etter når tid det passer best for hvert enkelt bandmedlemmedlem.